Ben Welsh

Ben Welsh

Track Record: Ben Welsh @palewire versterkt het onderzoekswerk van de Los Angeles Times door open source coding.

DOOR ALEX HOWARD

Waar werk je en hoe ziet jouw werkdag eruit?
 Ik werk voor de Los Angeles Times, een dagblad en website in Zuid-Californië. Ik ben medewerker van de Data Desk, een team verslaggevers en web developers gespecialiseerd in maps, databases, analyse en visualisatie. We bouwen webapplicaties en doen analyses voor projecten van de verslaggeving.
 Ik vergelijk de Times graag met een fabriek. Het is een fabriek die informatie maakt. De fabriek heeft allerlei lopende banden. Eentje maakt prachtige verhalen, een andere maakt onderzoeksprojecten formaat slagschip. Op een gemiddelde dag jongleer ik met verschillende projecten. Vandaag werkte ik aan een heel prille open-source release, besprak ik onze volgende stap wat betreft een ingediende aanvraag voor openbare gegevens, begeleidde de publicatie van resultaten van republikeinse voorverkiezingen in Michigan en Arizona, en werkte aan de voorbereiding van de presentatie van een grote hoeveelheid resultaten op Super Tuesday.


Hoe ben je in datajournalistiek terechtgekomen?
 Ik vind het gaaf om te zien dat er hernieuwde interesse is voor datajournalistiek online. Alle aandacht trekt nieuwe, slimme mensen het veld in. Maar wat wel gezegd moet worden: het idee is niet nieuw.
 Ik kwam in de datajournalistiek terecht tijdens mijn master aan de Missouri School of Journalism. Ik werkte daar voor NICAR (National Institute for Computer-Assisted Reporting). Decennia voordat ook maar iemand het over datajournalistiek had, ontdekte een groep outcastverslaggevers dat de analyse van data door computers veel krachtiger onderzoeksjournalistiek mogelijk maakte. In 1989 richtten ze NICAR op, dat journalisten al decennia datavaardigheden bijbrengt en een hele groep journalistieke geeks voortbracht. Sinds die tijd is data-analyse via de computer een dominante kracht geworden in onderzoeksjournalistiek, verantwoordelijkheid voor veel van het beste werk uit het veld.


Had je een mentor? Welke belangrijke bronnen leerde je via hem of haar kennen?
 Op de opleiding in Missouri had ik een geweldige klasgenoot, Brian Hamman, die nu bij de New York Times werkt. Ik weet nog hoe intensief hij bezig was met internet, hij richtte zich helemaal op web development. Toen ik de kans kreeg graduate assistant te worden bij NICAR moedigde Brian me aan om het te doen. Ik zorgde dat ik genoeg van SQL wist om onderzoekswerk voor tv-stations te kunnen doen, en nog belangrijker, ik leerde dat als je technische vaardigheden had, je aan mooie verhalen kon werken.
 Later kreeg ik een baan in data-analyse aan het Center for Public Integrity in Washington DC. Ik werkte er aan onderzoeksprojecten, maar kreeg ook de mogelijkheid om veel te programmeren. Onder begeleiding van getalenteerde collega’s leerde ik dat programmeren niet onmogelijk is. Ze leerden me dat je ver kunt komen met een redelijk beperkte taak, een paar vrienden om je te helpen en een deur om achter je dicht te doen.


Wat doe je om je kennis en vaardigheden up to date te houden?Twitter is een geweldige manier om bij te houden waar andere programmeurs enthousiast van worden. Ik weet dat veel mensen sociale media overweldigend vinden, en een afleiding, maar ik word erdoor geïnspireerd. Ik zou niet zonder willen. Een andere geweldige bron is GitHub. Ik heb enorm veel geleerd door simpelweg andermans code te bekijken.


Wat maakt datajournalistiek en nieuwsapps belangrijk, in de context van de moderne digitale informatiewereld?
 Computers bieden ons de kans informatie beter te begrijpen en overheden beter in de gaten te houden. Ik ben van mening dat we code moeten schrijven die vorm geeft aan de idealistische principes en onderzoeksmethoden van de vorige generatie journalisten. Er is zoveel data beschikbaar, met ‘robot reporters’, journalistieke algoritmes, kunnen we er meer uit halen.

Dit artikel is vertaald en bewerkt door Dorien Vrieling en met toestemming overgenomen van O'Reilly Radar.

 

'Data-analyse via de computer is een dominante kracht geworden in onderzoeksjournalistiek, verantwoordelijkheid voor veel van het beste werk uit het veld,' zegt Ben Welsh

Ben Welsh

Lees meer over Ben Welsh in Handboek Datajournalistiek

Laat wat van je horen

*