Chrys Wu

Trackrecord: Chrys Wu @MacDiva is datajournalist en specialist in user engagement in New York. Ze geeft journalisten les in datajournalistiek bij Hacks and Hackers, een netwerkorganisatie van journalisten en technologen.

DOOR ALEX HOWARD

“Ik werk bij een bedrijf, Matchstrike, dat gespecialiseerd is in user engagement-strategieën. User engagement is een combinatie van onderzoek naar gebruikerservaringen, ontwerp en programmeerplanning. Bedrijven benaderen mij om uit te vinden hoe ze de aandacht van gebruikers kunnen vasthouden, hoe ze een community kunnen creëren en hoe ze daar vervolgens geld mee kunnen verdienen. Verder ben ik betrokken bij de organisatie van de Hacks/Hackers-groep in New York, en bezig met het oprichten van verschillende afdelingen van Hacks/Hackers over de hele wereld.”

“Op de middelbare school had ik een geweldige leraar voor statistiek. Hij was ook de basketbalcoach. Ik heb daar geleerd hoe belangrijk statistiek is. Data kunnen organiseren en interpreteren, sceptisch over stellige beweringen zijn… Bijvoorbeeld: als er gesteld wordt ‘Vier van de vijf tandartsen zijn het erover eens dat…’, waar blijkt dat dan uit? Behalve door de lessen statistiek en mijn opleiding journalistiek aan de universiteit heb ik veel geleerd door veel te dóen, dingen te maken. Hoewel ik jarenlang in newsrooms heb gezeten, bijvoorbeeld bij de Los Angeles Times (collega van Ben Welsh red.) en CBS Digital Media Group, heb ik vooral veel ervaring opgedaan als freelancer. Een van mijn eerste klanten was gespecialiseerd in fondsenwerving voor tehuizen in achterbuurten. Ik heb toen in kaart gebracht hoeveel geld er nodig was. Daarvoor werkte ik nauw samen met de gemeentelijke afdelingen volksgezondheid en jeugdwelzijn. Ik moest een hoop data doorspitten. Toen ik daar eenmaal klaar mee was ging het erom de data en het verhaal in evenwicht te brengen. Getallen en grafieken hebben veel meer impact als ze in de context staan van een sterk verhaal.”

“Ik heb geen individuele mentoren, maar er is een actieve gemeenschap waar men veel van elkaar leert. Daarom verzamel ik een heleboel op Delicious en Pinboard. Ik probeer altijd verder te kijken dan de journalistiek om uit te vinden waar mensen zich mee bezighouden. Goede ideeën komen overal vandaan. Er zijn zoveel slimme mensen die bereid zijn hun kennis te delen.”

“Ik ben vooral trots op het werken met de community van Hacks/Hackers. Sinds 2009 hebben we wereldwijd meer dan 40 groepen opgezet. In elke groep worden journalisten, ontwerpers en ontwikkelaars samengebracht om de mogelijkheden van nieuws beter te benutten.”

“Amanda Cox, grafisch redacteur van The New York Times, heeft een visie op het belang van datajournalistiek dat mij erg aanspreekt. Zij zegt: het is zinloos om een stapel gegevens en getallen aan te bieden als je mensen er niet bij helpt die te begrijpen. Journalistiek gaat in de basis om feiten, je wilt ogen openen. Een van de beste manieren om dat te doen is door een verhaal en kwantificeerbare informatie met elkaar te verweven, vooral als het gaat om een onderwerp dat veel mensen aangaat.”

 Dit artikel is vertaald en bewerkt door Dorien Vrieling en met toestemming overgenomen van O'Reilly Radar.

 

Getallen en grafieken hebben veel meer impact als ze in de context staan van een sterk verhaal.”

Meer over Chrys Wu in Handboek Datajournalistiek

Laat wat van je horen

*