Dan Nguyen

Track-Record: Dan Nguyen @dancow, onderzoeksjournalist / news app developer bij ‘onderzoeksjournalistieke newsroom’ ProPublica

DOOR ALEX HOWARD


Waar werk je en hoe ziet jouw werkdag eruit?

Ik ben nieuwsapp-ontwikkelaar bij ProPublica. Op de meeste dagen schrijf ik code om data mee te verzamelen, zodat ik kan bepalen of een project de moeite waard is om uit te voeren, óf ik ben bezig met ouderwets leeswerk om ideeën voor artikelen op te doen. We zijn een kleine organisatie, dus we zijn ook allemaal betrokken bij de dagelijkse nieuwsproductie. Ook helpen we verslaggevers hun langere verhalen op te zetten.


Hoe ben je in datajournalistiek terecht gekomen?

Ik was altijd al geïnteresseerd in journalistiek, maar studeerde naast journalistiek ook computer engineering, voor het geval dat de arbeidsmarkt tegen zou vallen. Na mijn afstuderen vond ik een mooie baan als traditioneel verslaggever bij een regionale krant, maar daar werd me vervolgens gevraagd of ik kon helpen met de online-afdeling van de newsroom. Ik ging me weer bezighouden met programmeren en besefte dat dat in journalistieke projecten heel nuttig kan zijn.

Hoe ziet jouw datajournalistieke gereedschapskist eruit?

Dagelijks gebruik ik Ruby Version Manager (RVM) om meerdere versies van Ruby te kunnen draaien. Ruby gebruik ik voor allerlei combinatietaken, text processing/ parsing, getallen kraken en natuurlijk Ruby on Rails-ontwikkeling. Git is essentieel; dat combineer ik met Dropbox om verschillende versies van persoonlijke projecten en datawerk te kunnen bewaren. Daarnaast gebruik ik Google Refine veel. Daarmee kan ik snel nieuwe datasets onderzoeken, vooral als ze schoongemaakt moeten worden.


Op welk datajournalistieke project waar je zelf aan gewerkt hebt ben je het meest trots?
Het meest trots ben ik op ons Dollars for Docs-project uit 2010. Het begon met een blog waarmee ik andere journalisten wilde laten zien hoe scraping nuttig kan zijn. Ik had een website van geneesmiddelenfabrikant Pfizer gescraped om bekend te kunnen maken wat het dokters oplevert om promotie- en advieswerk te doen. Mijn collega’s bedachten toen dat we dat voor elk bedrijf kunnen doen dat betalingen openbaar maakt. Tot dan toe was nauwelijks geprobeerd zulke betalingen te analyseren, omdat ze vaak in heel veel verschillende formats (Flash, pdf) staan. We schreven code voor tientallen scrapers om onze database te kunnen verbinden met databases van betalingen aan het medisch bestuur van elke staat en lijsten van medische opleidingen. Voor het eerste verhaal werkten we samen met vijf andere newsrooms, waaronder die van de Boston Globe.
Dit project hadden we nooit kunnen realiseren door eenvoudig wat Excelbestanden heen en weer te sturen, er was heel veel data bij betrokken en er werd door een heleboel mensen aan gewerkt. De website die we maakten is ons bestbezochte project tot nu toe. Miljoenen mensen hebben het gebruikt om hun doktoren op te zoeken. We deelden onze data later nog met iedere nieuwsorganisatie die erom vroeg. Er kwamen nog honderden verhalen uit voort, en een van de resultaten van al die verhalen was dat farmaceutische bedrijven en medische opleidingen hun controles en beleid aanpasten.


Wat maakt datajournalistiek en nieuwsapps belangrijk, in de context van de moderne digitale informatiewereld?

Ik ging de journalistiek in omdat ik langere verhalen wilde schrijven in de traditie van de New Yorker. Maar ik had het geluk te maken te krijgen met programmeren in de journalistiek. Het valt me steeds meer op hoe vaak belangrijke verhalen niet verteld worden, ondanks dat de benodigde data en informatie beschikbaar zijn. We hebben gewoon relatief weinig journalisten die de skills en de juiste instelling hebben om die data te kunnen verwerken en te begrijpen. Lange verhalen maken kan natuurlijk nog steeds, maar het programmeren biedt vaak nog veel meer mogelijkheden om een verhaal te vertellen. Soms is een artikel niet de enige of de ideale manier.

Dit artikel is vertaald en bewerkt door Dorien Vrieling en met toestemming overgenomen van O'Reilly Radar.

 

Het valt me steeds meer op hoe vaak belangrijke verhalen niet verteld worden, ondanks dat de benodigde data en informatie beschikbaar zijn."

Lees meer over Dan Nguyen in Handboek Datajournalistiek.

Laat wat van je horen

*