Derek Willis

Track-Record: Derek Willis @derekwillis houdt zich als datajournalist bij de New York Times bezig met campagnefinanciering en verkiezingen.


DOOR ALEX HOWARD

Waar werk je en hoe ziet jouw werkdag eruit?

Ik ben developer in de Interactive News Technologies groep. Onderdeel van mijn werkdag is meestal het bouwen of verbeteren van webapplicaties over politiek en verkiezingen.
Omdat de verkiezingen zo’n belangrijk onderwerp zijn, probeer ik nieuwe manieren te bedenken om er relevante informatie over te vinden, en manieren om die data op een intelligente en creatieve manier aan de lezers over te brengen.


Hoe kwam je terecht in de datajournalistiek?

Tijdens mijn masteropleiding aan de University of Florida (die ik overigens niet afmaakte, want ik vond een baan voor ik afstudeerde) werkte ik voor het eerst met databases.
Ik was assistent bij een opleidingscentrum voor milieuberoepen. Een van mijn verantwoordelijkheden was het bijhouden van de mailinglist database. Ik vond het erg leuk om met data te werken.
Toen ik de organisatie Investigative Reporters & Editors [IRE, enigszins vergelijkbaar met de VVOJ in Nederland en België, red.] leerde kennen werd ik enthousiast voor het vak.


Had je een mentor? Welke belangrijke bronnen leerde je via hem of haar kennen?

Een heleboel mentoren. De meesten had ik ontmoet via IRE, maar ook mensen bij mijn eerste ‘krantenbaan’, bij The Palm Beach Post. Een van de onderzoekers daar leerde me hoe ik informatie online kon vinden en dat je soms een indirecte route moet nemen naar de gegevens die je zoekt.
Kinsey Wilson gaf me een baan bij Congressional Quarterly en daagde me uit om over data en nieuws groot te denken.
En dan zijn er nog mijn collega’s bij de New York Times en eerder The Washington Post. Zij geven me advies en inspireren me.


Hoe ziet jouw datajournalistieke gereedschapskist eruit?

Best wel basic: spreadsheets, databases (MySQL, PostgreSQL, SQLite) en een programmeertaal als Python of Ruby.
Een geweldige tool uit de Ruby-wereld is Remote Table van Brighter Planet. Voor mapping vind ik PostGIS heel handig.


Op welk datajournalistieke project waar je zelf aan gewerkt hebt ben je het meest trots?

Ik ben heel trots op het werk rond de verkiezingen dat we bij The Times doen. Het ziet er prachtig uit, maar daar hebben anderen voor gezorgd. Mijn favoriet is echter de Congressional Votes Database, die ik maakte met twee collega’s bij The Washington Post in 2005. Het was een mijlpaal voor de krant en voor mij.
De database legde de lat hoog voor nieuwsorganisaties: hij laat zien hoeveel je kunt doen met data op het web.

Wat doe je om je kennis en vaardigheden up to date te houden?

Mijn collega’s zijn mijn belangrijkste bron. Als je werkt met iemand als Jeremy Ashkenas, die de Backbone en Underscore Javascript libraries schreef, leer je continu nieuwe dingen.
Ik zou willen dat ik meer tijd had om nieuwe dingen te leren, hopelijk kan dat na de verkiezingen weer!

Wat maakt datajournalistiek en nieuwsapps belangrijk, in de context van de moderne digitale informatiewereld?

Verschillende redenen. Ten eerste: we leven in een tijd waarin informatie overvloedig aanwezig is. Tools die helpen informatie te destilleren en er chocola van te maken zijn waardevol. Ze besparen tijd en bieden inzicht.
Daarnaast dwingen nieuwsapps je na te denken over de manier waarop je informatie bij de lezer/gebruiker brengt. Je bouwt een nieuwsapp zodat anderen er iets aan hebben.

Dit artikel is vertaald en bewerkt door Dorien Vrieling en met toestemming overgenomen van O'Reilly Radar.

 

Tools die helpen informatie te destilleren en er chocola van te maken zijn waardevol. Ze besparen tijd en bieden inzicht."

Meer over Derek Willis in Databoek Journalistiek

Laat wat van je horen

*