Dimitri Tokmetzis

Dimitri Tokmetzis (1975) is datajournalist bij De Correspondent. Tot augustus was hij verbonden aan weblog Sargasso, waarvoor hij veel bijdragen schreef over technologie en datajournalistiek. Als freelancer was Tokmetzis onder andere verbonden aan NRC Handelsblad, nrc.next, Algemeen Dagblad, Intermediair, Onze Wereld, Medisch Contact, PM, en Kennislink.

Over datajournalistiek: "Er zijn heel veel media die iets met datajournalistiek willen doen, maar ze weten eigenlijk niet goed wat. Ze nemen dan iemand aan die zich op cijfers gaat richten, bijvoorbeeld fact reports maken. Volgens mij heeft dat niet zoveel met datajournalistiek te maken. Dat is meer cijferjournalistiek of economische journalistiek. Datajournalistiek gaat over de inzet van techniek. Journalisten hebben niet echt een bèta-achtergrond, ik zelf ook niet, ze kunnen niet programmeren en weten niet precies wat er kan. Als ik zelf in de positie was om mensen aan te nemen, dan zou ik liever een programmeur aannemen dan bijvoorbeeld twee journalisten. Want ik denk dat een programmeur veel meer toegevoegde waarde kan hebben. Zo iemand is heel veel waard in het vergaren en verrijken van informatie."

Over de valkuilen van datajournalistiek: "Als ik één les heb geleerd, is dat data zelden te vertrouwen zijn. Aan cijfers wordt vaak veel waarde gehecht. Maar als je wat dieper ingaat op methodologie, hoe men aan die cijfers komt, dan worden verhalen vaak een stuk wankeliger. Wat ik vooral heb geleerd is dat methodologie heel erg belangrijk is en dat je altijd moet lezen hoe cijfers tot stand zijn gekomen. Dat is best een killer voor verhalen. De achterliggende werkelijkheid van cijfers is vaak heel complex. Ook al kun je iets samenvatten in één cijfer of een datapunt, dan nog zit er een heel verhaal achter. Ik denk dat je heel argwanend moet zijn bij data.

De Correspondent kreeg in het begin kritiek op een aantal graphics en visualisaties. De redactie was ook niet helemaal tevreden hoe het is gegaan, aldus Tokmetzis. “Maar we hebben ook wel een wat andere visie dan sommige andere data-journalisten. Ik vind zelf grafieken helemaal niet zo belangrijk. Ik vind ze vaak overbodig, het hoeft helemaal niet bij een verhaal. Vaak zijn ze veel te ingewikkeld, veel te gedetailleerd. Een goede visualisatie moet in één klap een verhaal vertellen. Je moet niet een half uur hoeven speuren voordat je erachter komt waar het nu precies over gaat. Ik heb zelf ook niet zo veel met die klikdingesen, ik klik zelf nooit op visualisaties. Het interesseert me gewoon niet. Ik wil gewoon een verhaal verteld krijgen, ik heb geen zin om dat zelf bij elkaar te moeten sprokkelen.”

Skype-interview met Dimitri Tokmetzis

Als ik zelf in de positie was om mensen aan te nemen, dan zou ik liever een programmeur aannemen dan bijvoorbeeld twee journalisten. Want ik denk dat een programmeur veel meer toegevoegde waarde kan hebben"


Laat wat van je horen

*