Duitse verkiezingen in een waaier aan datavisualisaties

Naast de christendemocratische CDU/CSU van Angela Merkel was er nog een winnaar bij de Bondsdag-verkiezingen vorige week: datavisualisatie. Duitse media leefden zich uit met data om stemmingen en ontwikkelingen grafisch in beeld te brengen.

Wat de Duitse verkiezingen laten zien, is dat redacties een waaier aan verschillende visualisatievormen toepassen om data tot leven te brengen. En bovendien hoe je met een grote variatie aan invalshoeken naar een omvangrijke dataset kunt kijken.

Berliner Morgenpost - Uitslagenkaart BerlijnEen grafisch mooi voorbeeld is de uitslagenkaart van de Berliner Morgenpost met alle 1709 stembureaus in Berlijn. De kaart visualiseert de politieke verhoudingen in de Duitse hoofdstad door elk stemdistrict de kleur van de grootste partij te geven, maar een extra slimmigheidje is dat ook de omvang van de overwinning met een subtiel kleurverschil gevisualiseerd is. In een uitgebreide toelichting geeft de redactie tekst en uitleg de totstandkoming van de kaart, die in elkaar is gezet met gereedschap als QGis, GDAL, Shape Escape, Mr Data Converter en Open Refine. Zo is ook te lezen dat de redactie hinder ondervond van de lancering van iOS7, het nieuwste besturingssysteem van Apple voor mobiele apparaten. Bepaalde Javascript-elementen die onder iOS-versie 6 vlekkeloos werken, bleken in versie 7 opeens voor problemen te zorgen. Daarom besloot de redactie een ‘uitgeklede’ versie van de kaart te maken speciaal voor gebruikers van iOS7.

Bij Mappable.info verscheen een kaart van Duitsland waarop te zien is hoeveel stemgerechtigden géén stem hebben uitgebracht. Ietwat onhandig is dat het venster met detailinfo statisch rechtboven in de kaart wordt geprojecteerd, ook als je juist in het zuiden aan het kijken bent, waardoor het nodig is steeds heen en weer te scrollen om de gegevens af te lezen. Dat probleem doet zich overigens niet voor bij de kaart van 2009, die als voorbeeld diende voor de 2013-visualisatie.

ZeitOnline-WählerwanderungEen variant op een Koord-diagram heeft Zeit Online gebruikt voor het visualiseren van stemverschuivingen bij de verkiezingen van 2009 (‘Heute hier, morgen dort’): hoe veranderde het stemgedrag ten opzichte van 2005? Ook bij Zeit Online: de Twitter Monitor, ontwikkeld met een aantal andere partijen om de twitter-activiteiten rond bepaalde politieke thema’s te volgen. De monitor is gebaseerd op een selectie van tienduizend Duitstalige Twitter-accounts.

Meer voorbeelden zijn te vinden in dit overzicht.

Laat wat van je horen

*