Filmsubsidies – deel 4: resultaten & vervolg

Het onderstaande bericht is gebaseerd op gegevens uit deze dataset.

Van alle filmmakers is regisseur Johan Nijenhuis de afgelopen drie jaar financieel het meest gesteund door het Filmfonds. In totaal stak het fonds 3,8 miljoen euro in de films die hij regisseerde, waaronder ‘De Grote Film van Sinterklaas’ (8 ton), ‘Verliefd op Ibiza’ (7,9 ton suppletie en 2,2 ton realisering) en ‘Toscaanse bruiloft’ (7,9 ton). Op de tweede plek staat Maarten Treurniet, die twee films maakte waarin het fonds opgeteld 2,8 miljoen euro stak: ‘Kenau’ en ‘De Heineken Ontvoering’.

Pip Pellens, actrice in onder andere ‘Verliefd op Ibiza'; foto: Paul Winters, gepubliceerd onder GFDL-licentie via Wikipedia

De meest succesvolle aanvrager is Topkapi Films met een toegekend bedrag van in totaal 6,1 miljoen euro. Dat geld ging naar films als ‘Alles is Familie’, ‘Publieke werken’ en ‘Onderstroom’. De meeste gehonoreerde aanvragen staan op naam van Lemming Film.

De film met de grootste bijdrage is ‘Hoe duur was de suiker (1,6 miljoen euro: 15.000 projectontwikkeling, 9 ton suppletie, 6,5 ton realisering), gevolgd door ‘Alles is Familie’ (1,5 mln) en ‘Kenau’ (1,5 mln).

In de top 30 staan ook titels als ‘Nova Zembla’ (1,4 mln), ‘All Stars 2’ (1 mln) en  ‘Ushi must marry’ (6,9 ton). Die laatste werd film werd in de kritieken neergesabeld.

Het gaat om toekenningen vanaf januari 2011. De gegevens zijn gebaseerd op de database ‘Toegewezen bijdragen’ op de website van het Filmfonds, waarin 1563 toekenningen zijn opgenomen sinds januari 2011.

Zelf met de data aan de slag? Download de ruwe data uit de scrape in Excel-formaat

Vervolg? Externe gegevens

Er zijn meer vragen die je zou kunnen stellen. Hoe verhoudt de bijdrage zich tot de opbrengst van de film, de bezoekersaantallen of de beoordeling? Daartoe kun je externe gegevens vergaren om die te koppelen aan de spreadsheet van het Filmfonds.

Een pdf-bestand converteren naar Excel is via Cometdocs een kwestie van een paar muisklikken, maar het resultaat wisselt

Zo bevat het jaarververslag van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten en Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs ook informatie over bezoekersaantallen van Nederlandse films. Houd er wel rekening mee dat een deel van de gegevens alleen slaat op een bepaalde periode, in elk geval tot het afronden van het jaarverslag zelf. Bezoekersaantallen na dat moment staan er natuurlijk niet in. Het zijn tabellen, maar in de pdf-vorm die online te downloaden valt, kun je er weinig mee.

Het resultaat in Excel na de conversie door Cometdocs

De simpelste en snelste methode, de gegevens selecteren en plakken in Excel, werkt soms stomtoevallig nog ook, maar meestal niet. Probeer het in elk geval ook nog even in andere spreadsheetprogramma’s, zoals die van Google Docs en Open Office (Calc). Verschillen tussen die software zorgt ervoor dat ze soms ook net even anders omgaan met het weergeven van data.

Je kunt ook hulp van buiten inroepen. Cometdocs is een website die pdf’s voor je omzet in een hele serie mogelijke bestandsformaten, waaronder Excel. Na het uploaden van het jaarverslag stuurt Cometdocs binnen een paar minuten al een berichtje terug: uw download staat klaar. Het Excel-bestand is rommelig, en de tabellen vragen nog wel wat werk, maar het is in elk geval sneller dan overtikken.

Vorige: 3-draaitabellen

Laat wat van je horen

*