Hoe presenteer ik mijn verhaal? Over datavisualisatie.

Waar het ontwerpen van infografieken eerder vooral voorbehouden was aan grafici en technici, nemen journalisten in het geval van datajournalistiek soms een aantal van hun taken over. Gratis (online) tools helpen hierbij.

De belangrijkste uitdaging bij het maken van visualisaties is de informatie begrijpelijk houden voor de lezer, zegt auteur en designer David McCandless in zijn boek Information is Beautiful. In dit boek demonstreert hij het belang van een originele, overzichtelijke en creatieve weergave van feiten en cijfers. McCandless vindt dat er in de media nogal gegoocheld wordt met bedragen. Dat soms zelfs ‘miljoen’ en ‘miljard’ worden verward. Om dit te illustreren maakte hij de ‘Billion Dollar-o-gram’, die niet meer doet dan een aantal uitgaven tegen elkaar afzetten.

Figuur 10. Datavisualisatie uit Information is Beautiful

Bij deze visualisatie draait het vooral om verhoudingen; de exacte cijfers zijn van ondergeschikt belang. De visualisatie maakt in één oogopslag duidelijk hoe groot de kosten zijn van de financiële crisis. Duidelijker dan welke tabel of tekstbeschrijving ooit had kunnen doen.

Information is Beautiful bevat meer van dit soort experimenten om informatie toegankelijk te maken en op een originele manier aan te bieden.

McCandless stelt dat informatie interessant (betekenisvol en relevant) en integer (accuraat, consistent) moet zijn. Daarnaast biedt een goed design volgens hem overzicht in de cijferberg, een uitnodiging tot kijken en ontdekken, meerdere detailniveaus, een heldere vormgeving, bronnen en een verrassing of grappig element.

Visualisaties zijn er in verschillende vormen en maten. Tabellen, grafieken, diagrammen en kaarten komen veelvuldig terug bij datajournalistieke visualisaties. Al lijken deze door interactieve technieken al lang niet meer op de grafieken zoals we ze ooit op school voorbij zagen komen.

 

Laat wat van je horen

*