Jacob Harris

Track record: de API-architect
 Jacob Harris @harrisj ontwikkelt interactive applicaties voor nieuws over de verkiezingen bij de New York Times. Hij bouwt API’s: verzamelingen programmeeropdrachten (interfaces) die het mogelijk maken verschillende programma’s met elkaar te laten communiceren.

DOOR ALEX HOWARD


Waar werk je en hoe ziet jouw werkdag eruit?
 Ik werk bij het interactieve newsroomteam bij de New York Times. Op een werkdag ben ik meestal bezig met coderen. Op het moment ben ik bijna uitsluitend bezig met de verslaggeving rond de verkiezingen. Ik ben afwisselend bezig met het binnenhalen van verkiezingsresultaten van het AP en het bouwen van interne API’s die data toevoegen aan onderdelen van elections.nytimes.com. Verder help ik soms bij problemen met onze servers.


Hoe ben je in datajournalistiek terechtgekomen?
 Ik heb een klassieke informatica-achtergrond, geen journalistieke opleidingen gedaan of journalistieke ervaring. Wel heb ik een sterk sceptische en tegendraadse houding, ik pas goed tussen de journalisten.


Op welk datajournalistieke project waar je zelf aan gewerkt hebt ben je het meest trots? 
Er zijn twee projecten waar ik behoorlijk trots op ben. Vorig jaar heb ik geholpen bij de verslaggeving rond de Wikileaks warlogs. We hebben een interne newsapp gebouwd waarmee de verslaggevers de verslagen konden doorzoeken, ze op een kaart konden zien en de belangrijkste verslagen konden taggen. Dat was een leerzame ervaring.
 Ik ontdekte onder andere hoe ik MGRS-coördinaten uit de verslagen kon omzetten in geocode voor de betreffende locaties. Zo kon ik de locaties waar verschillende moorden in Bagdad gepleegd waren beter afleiden. Ik heb een demoversie gebouwd en samen met de grafische afdeling een effectieve en ontnuchterende inkijk kunnen bieden in de ravage die er in Bagdad was aangericht. 
Dit jaar maak ik voor de derde keer verkiezingen mee als medewerker van de afdeling Interactive News. Ook al zijn we trots op het werk dat we in 2008 en 2010 gedaan hebben, we proberen nu een aantal nieuwe manieren uit om de verslaggeving rond de verkiezingen online te presenteren. De architectuur van onze databronnen wordt ook veranderd, zodat we makkelijker nieuwe dingen kunnen bouwen. Ik vond het heel bevredigend om te kunnen zien hoe interne API’s aansluiten op nieuwe storytelling formats en modern browsertechnologieën.


Wat doe je om je kennis en vaardigheden up to date te houden?
 Meestal hoor ik gewoon over nieuwe dingen via Twitter, want ik volg alle andere news app developers. We vormen een klein ecosysteem, waarbinnen veel gedeeld wordt. Het is geweldig om te zien hoe iedereen van elkaar leert. Ik heb veel mensen samengebracht in een Twitterlijst: @harrisj/news-hackers.


Wat maakt datajournalistiek en nieuwsapps belangrijk, in de context van de moderne digitale informatiewereld?
 We leven in een wereld vol data. Onze verslaggeving zou die data beter moeten presenteren en onderzoeken. Het is een ongelooflijk goede tijd voor de wereld van nieuwsapps. Een paar jaar geleden was het al een hele prestatie als je data zo online kon zetten dat ze doorzoekbaar waren.
 Tegenwoordig bevinden nieuwsapps zich op een heel ander niveau. Scott Klein van ProPublica had gelijk toen hij zei dat alle goede dataverhalen betrekking hebben op zowel het ‘dichtbije’ (individuele cases, voorbeelden) als het ‘verre’ (nationale trends, etcetera). In een artikel moet de verslaggever een paar fascinerende voorbeelden van iets wat dichtbij is opnemen. Als lezer wil je weten hoe jouw school het doet of hoe vervuild het kraanwater in jouw omgeving is.
 Nieuwsapps kunnen verhalen vertellen die in de data te vinden zijn, maar ze geven ook lezers de mogelijkheid om zelf onderwerpen in de data te onderzoeken die voor hen belangrijk zijn.

Dit artikel is vertaald en bewerkt door Dorien Vrieling en met toestemming overgenomen van O'Reilly Radar.

 

We leven in een wereld vol data. Onze verslaggeving zou die data beter moeten presenteren en onderzoeken."

Meer over Jacob Harris in Handboek Datajournalistiek

Laat wat van je horen

*