Jerry Vermanen

Jerry Vermanen (Foto gemaakt door Sebastiaan ter Burg, onder Creative Commons BY licentie)

Jerry Vermanen (Foto gemaakt door Sebastiaan ter Burg)

Track Record: Datajournalist bij Nu.nl, voorheen internet-redacteur bij regionaal dagblad De Stentor, mede-organisator RegioHack

"Datajournalistiek is een gereedschapskist. Het omvat een aantal vaardigheden en als op een gegeven moment iedereen die beheerst, dan ben ik de titel 'datajournalist' kwijt. Iedere datajournalist moet met Excel kunnen werken: data gestructureerd opschonen, verwerken, eerste analyses uitvoeren. Daarnaast heb je op op internet nog een heleboel alternatieven, zoals Google Refine. Daarmee kun je makkelijk grote datasets opschonen. Wat ik vaak doe is in Excel de structuur aanbrengen en vervolgens in Google Refine nog de laatste slag te maken, zoals spaties weghalen of de spelling van namen rechttrekken."

"Ik vind het zelf wel handig om een soort basis in programmeren te hebben. Niet om zelf te kunnen programmeren, maar om code tot op een bepaalde hoogte te kunnen lezen. Dat maakt het makkelijker als je met een programmeur wilt overleggen, iemand die het echt goed kan, zodat je dezelfde taal met elkaar praat."

"Het hangt er ook vanaf waar je zit. Als je op een redactie werkt waar niet alle verschillende disciplines in datajournalistiek bij elkaar zitten, dan moet je wel een soort eenmansband worden. Maar op een redactie waar al programmeurs zitten, zoals nu bij Nu.nl, dan hoef je niet zelf te kunnen programmeren. Aan de andere kant van de redactie zit iemand die het in een paar uur kan, waarom zou ik dan zelf gaan zitten klooien, dat is niet efficiënt. Maar voor een orkest heb je een goeie dirigent nodig en moet je precies weten welke partijen iedereen kan spelen. Misschien maakt een eenmansband soms wel veel mooiere muziek omdat één persoon alles controleert en alles kan beheersen, terwijl een orkest ook een chaos kan worden."

Interviews van VVOJ Medialab:

Datajournalistiek is een gereedschapskist. Het omvat een aantal vaardigheden en als op een gegeven moment iedereen die beheerst, dan ben ik de titel 'datajournalist' kwijt."


Laat wat van je horen

*