Matt Stiles

Track-Record: De dagelijkse visualiser
Matt Stiles @Stiles werkt als datajournalist voor radiostation National Public Radio (NPR) in Washington D.C. Hij houdt een populair blog bij: The Daily Visualiser, thedailyviz.com.

DOOR ALEX HOWARD


Waar werk je en hoe ziet jouw werkdag eruit?

Ik werk bij radiostation NPR, waar ik toezicht houd op de datajournalistiek in een samenwerkingsproject tussen NPR en andere radiostations. Een gemiddelde dag begint voor mij altijd met een overleg over het ontwikkelingsproces. Ik besteed tijd aan het verzamelen en analyseren van data. Meestal werk ik direct samen met verslaggevers. Ik geef hen training in datavisualisatietechnieken en het gebruik van software. Verder maak ik de planning voor de ontwikkeling van nieuwsapps en interactives, waarbij ik nauw overleg met redacteuren, ontwerpers en ontwikkelaars.


Hoe ben je in datajournalistiek terechtgekomen?

Ik heb geen speciale opleidingen gedaan. Wel heb ik drie boot camps gedaan bij NICAR [instituut voor onderzoeksjournalisten, red.], daar leerde ik veel over databases, mapping en statistiek.


Hoe ziet jouw persoonlijke datajournalistieke gereedschapskist eruit?
Ik werk met een MacBook waar Windows 7 op draait. Ik heb de basic-suite van CAR (Excel/Access, ArcGIS, SPSS, etc.) maar ook een heleboel open-source tools, zoals R voor visualisatie en MySQL/Postgres voor databases. Ik gebruik Coda en Text Mate voor coding. Verder gebruik ik BBEdit en Python voor tekstmanipulatie, en ik zou niet zonder Photoshop en Illustrator kunnen voor het ‘schoonmaken’ van graphics.


Op welk datajournalistieke project waar je zelf aan gewerkt hebt ben je het meest trots?

Het meest trots ben ik op de online databibliotheek die ik heb gemaakt voor The Texas Tribune. Maar we bouwen ook heel mooie apps bij NPR. Het zullen er alleen maar meer worden, want we hebben sinds kort een nationaal nieuwsappsteam, waar ik binnenkort deel van ga uitmaken.


Wat doe je om je kennis en vaardigheden up to date te houden?
Ik lees blogs, ben lid van mailinglists en bezoek veel congressen voor inspiratie. Maar er is niet één perfecte tip om bij te blijven. Als je dit interessant vindt, blijf je wel op de hoogte.


Wat maakt datajournalistiek en nieuwsapps belangrijk, in de context van de moderne digitale informatiewereld?
Er komt elke dag meer informatie op ons af. Datajournalistiek is in essentie zo belangrijk omdat het over feiten gaat, niet over anekdotes. Apps zijn belangrijk omdat Amerikanen [het publiek van Stiles, red.] nu al slimme dataconsumenten zijn – ook al denken ze dat zelf niet altijd. We moeten ze aan het nadenken krijgen over ieuwsconsumptie, op dezelfde manier als ze nadenken over het synchroniseren van hun iPads of aankopen doen via eBay. Dat zijn allemaal ‘apps’ die bekend zijn voor veel mensen. Interactief nieuws zou net zo bekend moeten zijn.

Dit artikel is vertaald en bewerkt door Dorien Vrieling en met toestemming overgenomen van O'Reilly Radar.

 

Datajournalistiek is in essentie zo belangrijk omdat het over feiten gaat, niet over anekdotes."

Lees meer over Matt Stiles in Handboek Datajournalistiek

Laat wat van je horen

*