Meghan Hoyer

Track-Record: Meghan Hoyer @MeghanHoyer is dataredacteur bij dagblad The Virginian Pilot in Norfolk, Virginia.

DOOR ALEX HOWARD

Waar werk je en hoe ziet jouw werkdag eruit?
Ik werk op een kantoor in de newsroom van de krant. Ik vorm in mijn eentje een team, dus mijn dagen zien er altijd weer anders uit. Vandaag help ik bijvoorbeeld een verslaggever met data van de volkstelling, werk met de it-afdeling aan onze online app van misdaadnieuws en zet een cursus op de agenda voor collega’s die hun online-vaardigheden graag willen vergroten.
Morgen help ik bij de online verslaggeving rond de verkiezingen, werk ik aan een strategie om ‘vieze’ databases schoon te maken en ga ik samen met een verslaggever data crunchen [mathematisch verwerken, red.] voor een verhaal over trends in criminaliteit.

Hoe ben je in datajournalistiek terechtgekomen?
Ik ben afgestudeerd in journalistiek aan Northwestern University, maar ik begon zoals de meeste journalisten beginnen – ik had een aantal vragen over mijn buurt en wilde kwantificeerbare antwoorden hebben. Op welke manier was het stemgerechtigde deel van de bevolking in een snelgroeiende buitenwijk veranderd? Wie was de slechtste verhuurder van de omgeving? Anekdotes zijn leuk, maar een concreet beeld van de omvang van een situatie is veel krachtiger. Door aantallen en analyses krijg je een betere focus en soms blijkt je verwachting totaal niet te kloppen.

Had je een mentor? Welke belangrijke bronnen leerde je via hem of haar kennen?
Er is een hele groep mensen van wie ik het werk in de gaten houd, ter inspiratie en voor follow-up. De journalistieke gemeenschap is klein. Heel veel mensen hebben me de afgelopen jaren suggesties, begeleiding, spiekblaadjes en andere hulp aangeboden. Datajournalistiek –van analyse tot het bouwen van apps- is absoluut niet iets wat je in je eigen cocon kunt doen.

Hoe ziet jouw datajournalistieke gereedschapskist eruit?
Wat betreft dagelijkse tools beperk ik me tot Google Docs, Fusion Tables en Refine, QGIS, SQLite en Excel. Verder heb ik wat Python en JavaScript geleerd voor specifieke projecten en om een aantal dagelijkse newsroomtaken te automatiseren, maar ik heb niet de programmeerachtergrond en technische kennis die veel anderen in dit vak hebben. Ik probeer zo veel en zo snel mogelijk te leren.

Op welk datajournalistieke project waar je zelf aan gewerkt hebt ben je het meest trots?
Ik ben er trots op dat ik met regionale gegevens een analyse heb kunnen maken die ervoor gezorgd heeft dat de procedure van de inning van onroerendgoedbelasting veranderd werd.
Een paar jaar geleden voegde ik gegevens over eigendom van onroerend goed samen met belastinginformatie en gegevens van de huurinspectie uit alle steden in onze omgeving. Zo vond ik een bedrijf met honderden verwaarloosde panden. Die panden leken vaak van eigenaar te veranderen, en daarom heb ik met een collega een database gebouwd van duizenden koopakten waaruit bleek dat het bedrijf huizen ‘uitwisselde’ onder investeerders. Er bleek voor 26 miljoen met hypotheken gefraudeerd te worden.

Wat maakt datajournalistiek en nieuwsapps belangrijk, in de context van de moderne digitale informatiewereld?
Data worden vaak opgeslagen zonder dat er over nagedacht wordt, laat staan dat ze geanalyseerd worden of dat ze gebruikt worden om problemen mee op te lossen. Journalisten verkeren in de unieke positie dat ze er verhalen in kunnen vinden en kunnen zorgen dat overheden en organisaties het grotere plaatje zien. Ik geloof ook dat mensen in ons vak moeten strijden voor een open overheid die ruwe datastromen openbaar maakt. De overheid heeft nog sterk de mentaliteit van ‘hier heb je een pdf van een spreadsheet’. Zo kweek je geen geïnformeerde burgers.

Dit artikel is vertaald en bewerkt door Dorien Vrieling en met toestemming overgenomen van O'Reilly Radar.

 

Door aantallen en analyses krijg je een betere focus en soms blijkt je verwachting totaal niet te kloppen.
"

Lees meer over Meghan Hoyer in Handboek Datajournalistiek

Laat wat van je horen

*