Michelle Minkoff

Track Record: Michelle Minkoff @MichelleMinkoff geeft data context met haar interactieve features bij persbureau Associated Press (AP).

DOOR ALEX HOWARD

Waar werk je en hoe ziet jouw werkdag eruit?
Ik ben interactive producer bij de vestiging van AP in Washington. Ik richt me op nieuwsapps over politiek en de verkiezingen en op algemene mapping voor onze interactieve toepassingen online.
Soms klets ik met redacteuren over artikelen die eraan zitten te komen, en hoe we data kunnen gebruiken om de verslaggeving te ondersteunen of interactieve verhalen te maken.
Ik verzamel en herformatteer data, ontwerp webapplicaties. Veel tijd besteed ik aan het creëren van interactieve mappingsystemen. Ik werk veel samen met cartografen, redacteuren en ontwerpers.

Het is een kwestie van de balans zoeken tussen wat er elke dag moet gebeuren (deadlines voor breaking news) en verhalen met een langere adem, vaak onderzoeksverhalen.


Hoe ben je in datajournalistiek terechtgekomen?
Ik hoorde erover tijdens mijn opleiding journalistiek, toen ik een vak computer-assisted reporting volgde. Ik werd gefascineerd door de rol die technologie kan spelen bij verslaggeving en journalistieke presentatie, en raakte eraan verslingerd. Ik kon urenlang spelen met de tools.
Ik leerde SQL [taal voor databasesystemen, red.] te begrijpen, Excel voor gevorderden en de programmeertalen Python en Django.
Later deed ik nog een vak datavisualisatie bij Medill Northwestern University in Chicago, waar ik oefende in het maken van Django-apps en speelde met de Processing visualisatietaal.
Ik las alle boeken van Edward Tufte [pionier in datavisualisatie, red]. Als eindproject maakte ik een package over kunstgalerieën in Chicago waarbij ik tekst, Flash visualisaties en een doorzoekbare database gebruikte.

Hoe ziet jouw datajournalistieke gereedschapskist eruit?

Tools worden steeds geavanceerder, maar toch kom ik voor eenvoudig werk altijd uit bij Excel.
Verder zet ik vaak even snel data in SQLite, een extensie van Firefox waarmee je zonder database setup SQL queries kunt uitvoeren. Ik gebruik ook graag Google’s Chart Tools om snelle visualisaties voor mezelf te maken, om een verhaal beter te kunnen begrijpen.

Wat presentaties betreft zou ik niet zonder mijn favoriete open source tools kunnen: Tilemill en Leaflet.
Onder de programmeertaaltools is JavaScript mijn nieuwe Zwitserse zakmes. Je kunt er niet alleen de kleuren van de achtergrond van een webpagina mee aanpassen, maar ook data parsen, analyseren en presenteren.
Als ik ingewikkelder werk moet doen om data te manipuleren gebruik ik een combinatie van Ruby en Python.


Op welk datajournalistieke project waar je zelf aan gewerkt hebt ben je het meest trots?

Dat is Road to 270, een project dat we bij AP gedaan hebben. Het laat gebruikers hypothetische ‘wat-als’-scenario’s voor de verkiezingen testen. Het combineert demografische data en gegevens van eerdere verkiezingen. Het vertelt niet alleen een verhaal aan de gebruiker, maar betrekt de gebruiker er ook bij.


Wat doe je om je kennis en vaardigheden up to date te houden?
Ik kijk naar andere projecten – niet alleen in de journalistiek, maar ook daarbuiten.
Ik lees veel blogs en heb een flinke lijst in Google Reader van mensen wier werk ik nauw in de gaten houd. Ik leer veel van de video tutorials van Lynda.com.

Ik zie het proces van datajournalistiek en web development als een journalistiek specialisme. We bezoeken vergaderingen. In plaats van de gemeenteraad gaan we naar NICAR. Onze rolodexen puilen uit.
Ik ken mensen met talloze andere specialiteiten die ik gemakkelijk opbel. In ruil daarvoor help ik mensen over de hele wereld die hetzelfde werk doen wanneer ik maar kan. Natuurlijk werken we voor concurrerende organisaties, maar we werken aan hetzelfde doel: we willen de manier waarop mensen geïnformeerd worden over wat er gaande is in de wereld veranderen.

Dit artikel is vertaald en bewerkt door Dorien Vrieling en met toestemming overgenomen van O'Reilly Radar.

 

We willen de manier veranderen waarop mensen geïnformeerd worden over wat er gaande is in de wereld."

Meer over Michelle Minkoff in het Handboek Journalistiek

Laat wat van je horen

*