Sarah Cohen en Anthony DeBarros

Trackrecord: Sarah Cohen en Anthony DeBarros geven les in het gebruik van data om een verhaal te vertellen. Sarah Cohen doceert journalistieke praktijk en publiek beleid aan Duke University, en was voorheen dataredacteur voor dagblad The Washington Post. Anthony DeBarros is database-redacteur bij de krant USA Today.

DeBarros: “In 2006 bouwde ik met een collega van USA TODAY een database van 620 studenten die overleden op of rond de universitaire campus. Die data minede ik om te laten zien dat eerstejaars opvallend kwetsbaar waren. Een hartverscheurend, maar belangrijk verhaal. We wonnen er de Missouri Lifestyle Journalism Award mee, en daarna hebben we nog een verhaal gemaakt over studentensterfgevallen door brand.”

Duke: “Een mooi project van mij gaat over besmet water in DC. Het waterbedrijf weigerde de resultaten van een groot onderzoek bekend te maken, waaruit gebleken was dat het water op heel veel plaatsen vervuild was. Wij hadden die informatie van een bron gekregen. Na heel veel onderzoek, parsing en geocoding lieten we een team van verslaggevers de verschillende buurten in trekken om te zien of onze data klopte. We hadden uiteindelijk een verhaal over burgers die geen idee hadden hoe beroerd de kwaliteit van hun water was. Toen het waterbedrijf er lucht van kreeg dat we een heleboel adressen waar het water slecht was online zouden publiceren, werd onze hoofdredacteur gebeld. Het waterbedrijf vond dat we de privacy van bewoners op het spel zetten, ook al gingen we de namen van bewoners helemaal niet publiceren. Die privacy vonden ze blijkbaar zo belangrijk dat ze een heleboel mensen informatie over de slechte kwaliteit van het water ontzegden. De hoofdredacteur zei toen: u heeft gelijk, we moeten dit niet zomaar op het web zetten. Hij zorgde ervoor dat we er, naast de online publicatie, ook nog een speciale bijlage voor de krant over mochten maken.”

Cohen: “Alles wat ervoor kan zorgen dat minder mensen meer werk kunnen leveren is belangrijk in deze tijd. Er zijn immers steeds minder mensen die full time bezig zijn de overheid in de gaten te houden. Nieuwsapps helpen om meer aandacht te vestigen op wat de overheid doet. Ik geloof ook dat nieuwsorganisaties met nieuwsapps geloofwaardiger overkomen: we laten beter zien wat we doen. Newsrooms worden zo steeds transparanter. Nu ik in de jury zit van een onderzoeksprijs ben ik bijvoorbeeld wantrouwend over projecten die niet alles laten zien van wat ze doen. Als ze bijvoorbeeld zeggen, ‘er waren 300 voorbeelden waarin je hetzelfde patroon kan zien’, dan wil ik al die 300 voorbeelden kunnen bekijken, om zelf te beslissen of ik het ermee eens ben.”

DeBarros: “Datajournalistiek is belangrijk omdat we leven in een data driven cultuur. Een journalist die handig is met data kan de Twitter API of een spreadsheet gebruiken om snel nieuws te vinden, net zo snel als hij of zij iemand kan opbellen. En dat niet alleen, we bedienen ook heel veel lezers die gewend zijn elke dag met data te werken: accountants, docenten, onderzoekers, marketingmensen. Om hun aandacht te kunnen vasthouden moeten we de taal van data op een geloofwaardige manier kunnen spreken. En lezers hebben het echt wel door wanneer we onze research niet goed hebben gedaan. Nieuwsapps zijn belangrijk omdat ze, mits goed uitgevoerd, grote hoeveelheden data behapbaar en relevant maken voor iedereen die ze gebruikt.”

Dit artikel is vertaald en bewerkt door Dorien Vrieling en met toestemming overgenomen van O'Reilly Radar.

 

Ik geloof dat nieuwsorganisaties met nieuwsapps geloofwaardiger overkomen," vertelt Cohen. "We laten beter zien wat we doen. Newsrooms worden zo steeds transparanter."

Meer van van Sarah Cohen en Anthony DeBarros in Handboek
Datajournalistiek

Laat wat van je horen

*