Simon Rogers

Track record: Nauw betrokken bij Guardian-onderzoek naar bonnetjes van Britse parlementariërs. Onderzocht de Wikileaks-cables. Droeg bij aan analyse van de Britse rellen in augustus 2011, o.a. crowdsourcing en data-analyse. Auteur van ‘Facts are sacred, the power of data’

DOOR ARNO KERSTEN

Simon Rogers is verantwoordelijk voor het veelgeprezen The Guardian Datablog. Daarop belichten hij en andere redacteuren allerlei datasets, -analyses en -visualisaties, van de krant en van buiten, met het publiek. Het Datablog werd in 2011 bekroond met een Newspaper Award in de categorie ‘Best use of new media’. Rogers werd datzelfde jaar uitgeroepen tot Best UK Internet Journalist door het Oxford Internet Institute.

Datajournalistiek “Iedereen is geobsedeerd door het vinden van een definitie voor datajournalistiek. Op een bepaalde manier is het hele gewone journalistiek. In Groot Brittannië is er een soort traditie dat journalisten het niet zo hebben op cijfers en statistiek. Dat is aan het veranderen. Datajournalistiek wordt iets dat iedereen kan en zal doen, want het is zo’n voor de hand liggende manier om verhalen te vinden. Zeker nu er al zoveel data beschikbaar is en steeds meer wordt vrijgegeven. Als je niet weet hoe je daarmee moet omgaan, zul je gaan achterlopen. Uiteindelijk gaat het altijd om het verhaal. Dat is een verschil met bijvoorbeeld statistici. Journalisten kijken met een andere bril naar de data en zijn op zoek naar het verhaal. Wat is er nieuw in? Vijftien jaar terug maakte nog maar een handjevol journalisten gebruik van internet, nu is het ondenkbaar dat je als journalist niet op internet zit. Ik denk dat het over tien jaar net zo werkt met data.”

Vertrekpunt “De ene keer begin je gewoon te kijken naar een dataset die net beschikbaar is. Maar soms gaat het omgekeerd, dan is er al een verhaal in het nieuws. Bijvoorbeeld met de Arabische lente, die ons op het idee bracht om naar wapenleveranties te kijken van Europese Unie-landen aan landen waar die protesten te zien waren. Maar we doen ook onderwerpen die niet zo zwaar op de hand zijn, maar gewoon leuk om te doen. Zo hebben we een analyse gemaakt van alle schurken uit de serie Doctor Who, gewoon omdat ik dat een leuke serie vind. Een eindredacteur zei ooit tegen mij: kies de onderwerpen die je zelf aanspreken, want dan kun je ervan uitgaan dat het meer mensen zal aanspreken.”

Basale vaardigheden “Je moet een gevoel hebben voor grootheden en aantallen, zodat je het aanvoelt als iets echt helemaal niet zou kunnen kloppen. Kunnen er écht zoveel ziektegevallen zijn op duizend inwoners, is die ratio logisch? Verder is het een kwestie van de dataset reduceren en verkleinen tot je die gegevens overhoudt die een verhaal vertellen. Raak niet in paniek bij enorme datasets. Breng ze terug tot de kern.”

De tools van Rogers: Rogers heeft verschillende favorieten in zijn lijstje, maar eentje ervan blijft toch Google Fusion Tables

Simon Rogers on data journalism (Skype interview):

Investigating the riots (Skype interview):

Datajournalistiek wordt iets dat iedereen kan en zal doen, want het is zo’n voor de hand liggende manier om verhalen te vinden."

Laat wat van je horen

*