Tijdlijnen

Journalisten laten regelmatig tijdlijnen zien bij hun productie. Het idee daarachter is dat je snel de historische ontwikkeling van een onderwerp ziet, bijvoorbeeld van kernenergie.

Figuur 16. Tijdlijn op de website van de NOS.

Bij veel media worden verklarende illustraties vaak gemaakt op de afdeling infographics. Op het web werkt dat niet altijd even goed: een brede illustratie waardoor je helemaal naar rechts moet scrollen of een lange lap tekst die naar onderen doorloopt, is niet van deze tijd. Bovendien ontbreekt er enige interactie.

De methode om de saaie tijdlijn in 3D te maken is simpel en gemakkelijk. Het kostte onervaren studenten van de Universiteit van Amsterdam nog geen twee uur om van een tekstueel getinte tijdlijn een visueel overzicht te maken.

Een goede tijdbalk of tijdlijn is een grafische weergave van een chronologische opvolging van gebeurtenissen of periodes. Het schema heeft de vorm van een balk en bezit tijdsaanduidingen met een inschrift of een bijschrift. De tijdbalk heeft een duidelijke schaalindeling. De gebeurtenissen en periodes kunnen zowel in de geschiedenis hebben plaatsgevonden als dat ze nog moeten plaatsvinden in de toekomst.

Het Rotterdamse bedrijf Hoppinger biedt TimeRime aan: een online community waarbinnen bezoekers tijdlijnen kunnen aanmaken. De onderwerpen van de tijdlijnen kunnen betrekking hebben op alles wat in relatie kan worden gebracht tot tijd.

Gebruikers plaatsen zelf tekst, plaatjes of video in een systeem, waarna ze op chronologische volgorde worden gepresenteerd en een overzicht verschijnt van een onderwerp. Deze uitkomst kan vervolgens via een embed code worden opgenomen in een site, of met anderen worden gedeeld. De redactie van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid maakte met TimeRime een tijdlijn met daarin zestig jaar Nederlandse televisiegeschiedenis.

Het materiaal op deze website is afkomstig van verschillende collecties van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de Nederlandse Publieke Omroep, Nationaal Archief/Spaarnestad Photo en EYE Film Instituut Nederland. In de tijdlijn staan televisie-uitzendingen, foto’s en filmfragmenten.

Figuur 17. Zestig jaar televisiegeschiedenis in één tijdlijn

Voor wie wil werken met grotere bestanden (bijvoorbeeld CSV) kan gebruikmaken van ProPublica’s open source TimelineSetter. De Los Angeles Times gebruikte deze tool bij het visualiseren van een verhaal over corrupte politici.

De TimelineSetter kent, naast de mogelijkheden voor het maken van chronologische tijdlijnen, eenvoudige koppelingen met RSS feeds, real time data, YouTube en Google Maps.

Kijk hier voor een uitgebreide introductie in deze tool.

Fusion Tables, Tableau, Wordle, TimeRime; het is slechts een kleine greep uit alle visualisatietools die voor datajournalisten beschikbaar zijn. Ieder heeft zo zijn favorieten.

 

 

Laat wat van je horen

*