Verborgen web

Het is alsof Google van een flatgebouw alleen de eerste drie etages ziet, daarna gaat het vaak mis. Prima databases worden door Google genegeerd. Je hebt maar één manier om dit soort verborgen databestanden te vinden: door de voordeur te voorspellen. Stel, je zoekt een databases met daarin patenten. Veel zekerheden heb je niet: op de site zelf zal een knop staan met het woord Search en waarschijnlijk ook Patents. Tik deze twee woorden in: search patents. Je krijgt nu in de top tien drie grote databases te zien met daarin patenten. Hieronder geven we een checklist van Henk van Ess om snel zelf onbekende databases te vinden

Het probleem:

Databases blijven verborgen omdat Google er niet in kan kijken.

Waarom dit zo is:

Alleen de voordeur is soms zichtbaar voor Google en wat bijkamertjes, de hoofdkamers niet.

De oplossing:

Beschrijf nauwkeurig de voordeur en zoek pas in de database verder.

VAGE TERM + ‘IETS’ MET ZOEK

Beschrijf de voordeur van de zoekmachine van de database met een hoofdterm (bijvoorbeeld akte, advocaat, huis, bedrijf, wereldwijde vluchten, arts, statistiek, cijfers etc.) en neem een term die over het zoeken gaat, bijvoorbeeld zoek, zoeken, search, find, trace, database, databank, register, track, search by, zoek naar, select, selecteer, index, online, enter name, naam, vind, overzicht, lijst.

Voorbeelden van vereenvoudige zoekacties om de voordeur van databases te vinden:

Extra tips:

1. Zoeken met aanhalingstekens veronderstelt dat je precies weet wat op de voordeur staat. Dat is soms lastig in te schatten. Probeer het niettemin eerst met aanhalingstekens (want raak is dan goed raak) maar verwijder ze snel weer als het resultatenlijstje je niet zint.

2. Is de lijst nog te uitgebreid? Verwijder dan oninteressante bronnen met het commando – (min-teken), bijvoorbeeld:

track worldwide flights –“book”

3. Gebruik deze methode alleen in Google

4. Combineer nooit de inhoud van de database met de voordeur van de database, bijvoorbeeld search companies Google Payment Corporation. Hou het eerst simpel: vind eerst de database en zoek dan pas verder.

5. Probeer deze methode uit voor je eigen vakgebied. Doe dat 1x per maand om zelf nieuwe bronnen te vinden.

4. Stop na 30 minuten. De bron bestaat niet en/of je had je dag niet.